Spring naar inhoud

Green Deal: waterstoftransport via netwerk Gasunie maakt Zeeuws-Vlaamse industrie sterker en duurzamer

  • Eerste succesvolle industriesamenwerking voor groene groei binnen Smart Delta Resources platform
  • Gasinfrastructuur biedt uitkomst verduurzaming industrie
  • Waterstofinfrastructuur kan CO2-besparing opleveren, vergelijkbaar met de warmtevraag van een stad als Terneuzen

Dow Benelux, Yara, en ICL-IP zijn van plan om waterstof voor industriële toepassing uit te wisselen via het landelijk gastransportnetwerk van Gasunie Transport Services. Het ondergrondse transport via het gasnetwerk zorgt voor een duurzaam, efficiënt en veilig vervoer van waterstof. Om dit voornemen te bekrachtigen ondertekende minister Kamp van Economische Zaken vandaag met de betrokken partijen de Green Deal ‘Waterstof voor de regio’.  

Met het ondertekenen ondersteunt minister Kamp de realisatie van de regionale waterstofuitwisseling via gastransportleidingen als belangrijke stap in de versterking van het industrie-cluster. De provincie Zeeland draagt maximaal € 200.000,- bij aan een studie naar de tweede fase van de waterstofsymbiose. Met deze deal boeken betrokken Zeeuws-Vlaamse bedrijven energiewinst en een forse CO2-besparing. In potentie gaat het om een besparing tussen 20.000 en 40.000 ton CO2, vergelijkbaar met de warmtevraag van 10.000 tot 20.000 inwoners. Het project is bovendien een eerste succes voor de industriële samenwerking in het Smart Delta Resources platform (SDR).

“Deze Green Deal laat zien dat het landelijk gastransportnetwerk op deze manier uitkomst biedt bij het verduurzamen van de industrie in de Delta regio”, aldus Bart Jan Hoevers, manager Network Development van Gasunie Transport Services. “Door gas op maat in te zetten kan groene groei worden behaald in een doorgaans moeilijker te verduurzamen sector. En dat is goed nieuws.”

Win-wins voor groene groei in de regio

De Green Deal tussen de Rijksoverheid en zeven betrokken partijen, opent de weg naar het realiseren van een waterstofuitwisseling binnen het SDR met duidelijke win-wins:

  • Een hoogwaardiger toepassing van de waterstof die vrijkomt uit de kraakinstallaties van Dow. Deze wordt ingezet als grondstof voor hoogwaardige producten van Yara en ICL-IP.
  • Een daling in het energieverbruik. In eerste instantie met 0,15 PJ per jaar, wat overeen komt met het gasverbruik van circa 3.000 huishoudens. In een volgende fase nemen de besparingen verder toe.
  • Het ondergrondse transport via het gasnetwerk zorgt voor een duurzaam, efficiënt en veilig vervoer van waterstof.
  • Het transport van waterstof over de weg naar ICL-IP wordt met 70% tot 80% teruggedrongen, waarmee de externe veiligheid verbetert.
  • Een CO2-besparing die met de realisatie van het gehele project tussen de 20.000 en 40.000 ton bedraagt: vergelijkbaar met de warmtevraag van 10.000 tot 20.000 inwoners.

“De echte meerwaarde van deze industriële samenwerking is dat dit het vliegwiel naar duurzame groei van de industrie in de regio op gang brengt”, zei Anton van Beek, President van de Board van Dow Benelux. “Hiermee zetten we een belangrijke stap in het gezamenlijk realiseren van een nieuwe toekomst voor de industrie”. 

Het platform Smart Delta Resources (SDR) is een initiatief van elf energie- en grondstof intensieve industriële bedrijven in de Delta regio. Met ondersteuning van de provincie Zeeland, Zeeland Seaports en Economische Impuls Zeeland bouwt het platform aan concrete business cases.