Igjen strømmer tusenvis av demonstranter ut i gatene i en rekke byer i Midtøsten. Men både i Syria og Jemen endte fredagens protester i blodig uro.

Opptøyene i den syriske byen Deraa brøt ut da tusenvis av mennesker samlet seg i sentrum av byen for å demonstrere etter fredagsbønnen. Aktivistene sier at sikkerhetsstyrkene på forhånd hadde tatt oppstilling, og at de først skjøt med tåregass før de begynte å avfyre skarpe skudd.

Totalt ble minst 17 personer skutt og drept, sier sykehuskilder og aktivister til BBC og nyhetsbyrået Reuters. I byene Homs og Harasta ble ytterligere fem personer drept, ifølge en aktivist.

– Jeg så pøler av blod i gatene og tre døde som ble hentet av slektninger i Mahatta-området, forteller et øyenvitne i Deraa.

Syrisk TV viste bilder av maskerte menn som angivelig skjøt mot både demonstranter og politi. Ifølge den statlige fjernsynskanalen var det 19 politifolk som ble drept i Deraa.

– Innblanding
Også opprøret i Jemen fortsatte med full styrke fredag etter at presidenten kunngjorde at han ikke har tenkt til å bøye seg for «krigersk innblanding» fra utlandet.

President Ali Abdullah Saleh talte til titusener av tilhengere i hovedstaden Sana. Der tok han avstand fra et forslag som er utarbeidet av seks andre golfstater, og som skulle ha sikret en fredelig maktovertakelse.

– Vi ble født frie, og vi har en fri vilje, og de må respektere våre ønsker. Vi avviser ethvert kupp mot vårt demokrati, grunnloven og vår frihet, sa Saleh.

Sammenstøt
Få timer senere kom de første meldingene om sammenstøt i den sørlige byen Taiz, der det de siste ukene har vært voldsomme demonstrasjoner mot regimet.

Ifølge øyenvitner ble minst to personer drept og flere titalls såret. Sikkerhetsstyrker skal ha brukt både tåregass og skutt med skarpt mot demonstrantene.

Også i hovedstaden Sana var stemningen fredag svært spent. Igjen var titusener av mennesker samlet for å demonstrere mot mannen som har vært Jemens president i 32 år.

Ny Tahrir-protest
På Tahrir-plassen i Kairo samlet over 100.000 mennesker seg med krav til militærstyret om fortgang i reformprosessen.

Et militært overgangsråd styrer Egypt etter at regimet til president Hosni Mubarak ble veltet i februar. Rådet skal etter planen sitte fram til det blir holdt nyvalg, trolig til høsten, men har lovet å gjennomføre en rekke reformer innen den tid.

Men mange egyptere mener demokratiprosessen går altfor sakte. I det siste har antall demonstranter økt betraktelig i Kairo.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de er så trege. Jeg føler at korrupsjonen er over alt, sa en 27 år gamle kvinne fredag.

Et annet av demonstrantenes krav er at tre av Mubaraks nærmeste medarbeidere blir stilt for retten. (©NTB)

Siste Midt-Østen:

Gaddafis formue i utlandet er beslaglagt

USA trekker jagerflyene ut av Libya (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.