Direct naar artikelinhoud
Verkeersveiligheid

Verkeersdeskundige: "Veilig naar school? Installeer netwerk van fietsstraten"

Verkeerstdeskundige Willy MiermansBeeld rv

De verkeerssituatie is een van de hoofdredenen waarom ouders hun kinderen niet willen laten fietsen naar school. "De negatieve spiraal kan gekeerd worden", meent verkeersdeskundige Willy Miermans.

Ouders vinden het te onveilig, voeren hun kind daarom met de auto naar school, waardoor het nog onveiliger wordt en er dus nog minder gefietst wordt. Een vicieuze cirkel, heet zoiets. En een waar we dringend uit moeten zien te geraken.

Daarvoor is een andere manier van aanpak nodig, meent verkeersdeskundige Willy Miermans. "Nu zitten we met zijn allen te roepen over goeie fietspaden langs gewestwegen en de aanpak van de zwarte punten. Die punten worden bepaald aan de hand van het aantal ongevallen. Wat we zouden moeten doen, is de kwestie gecoördineerder aanpakken."

'Inspanningen voor fietsers worden nu vaak als anti-auto gezien. Alsof het twee volksstammen zijn die elkaar rauw lusten. Dat hoeft niet zo te zijn'
Verkeersdeskundige Willy Miermans

Hij pleit ervoor om wijken en woonkernen met elkaar te verbinden met fietsstraten. Dat zijn straten waar de fietsers het tempo bepalen. Enkel de bewoners mogen er nog rijden met de auto. "En waar die fietsstraten een gewestweg of andere gevaarlijke weg kruisen, kan je die kruispunten prioritair aanpakken. Dat is veel efficiënter dan wat er nu gebeurt."

Miermans verwijst naar steden als Gent, Mechelen en Genk, waar ze zulke netwerken van fietsstraten aanleggen. Ook Kortrijk wil er binnenkort 74 inrichten. Een goeie zaak, meent de verkeersdeskundige, al beseft hij wel dat dergelijke fietsstraten ook weerstand oproepen. Op sociale media staan vaak boze berichten over de steeds groeiende almacht van de fietser en het achtersteken van de autobestuurder. "Het debat is nu vaak te gepolariseerd", stelt Miermans. "Inspanningen voor fietsers worden nu vaak als anti-auto gezien. Alsof het twee volksstammen zijn die elkaar rauw lusten. Dat hoeft niet zo te zijn."

Lees hier het tweede deel van de reeks SOS onderwijsVervuild en niet veilig: er is nog werk aan de winkel rond de schoolpoort