Direct naar artikelinhoud
Rusland

Parket opent onderzoek naar mysterieus overlijden van Belg in Moskou

Bruno Charles De Cooman (r.) met zijn broers Frédéric (l.) en Pierre (midden).Beeld RV

Het federaal parket heeft een onderzoek geopend naar het overlijden van Bruno Charles De Cooman (61), de topmanager bij het Russische staalbedrijf NLMK die in Moskou neerstortte vanop de negende verdieping. "De Russen zijn schuldig aan de dood van mijn zoon." 

De Cooman had woensdagochtend nog een constructief gesprek met de leiding van NLMK, maar keerde 's middags terug naar zijn appartement vlak bij het Rode Plein. 

Volgens media ging hij naar zijn woning met iemand die beneden op hem wachtte. "Dat was zijn privéchauffeur", zeggen zijn broer en moeder nu. De Cooman had een hoge functie als hoofd van de onderzoeksafdeling van de Russische staalgigant NLMK. 

"Ik heb begrepen dat hij zijn chauffeur heeft gezegd dat hij vijf minuten moest wachten", zegt zijn broer Pierre De Cooman. "Enkele ogenblikken later viel hij uit het raam van zijn appartement op de negende verdieping. De chauffeur heeft Bruno zien vallen en is naar hem toe gelopen." 

'Volgens mij heeft iemand hem naar zijn appartement gelokt'
Moeder Marie-Madeleine Meunier

"Alles gaat goed"

Britse media publiceerden uitgebreid over de zaak, met zelfs foto's van het gevallen lichaam. Het Verenigd Koninkrijk is al geruime tijd in de ban van enkele vergiftigingszaken waarvan het Rusland beschuldigt.

Maar volgens Russische media zijn er geen verdachte omstandigheden bij de moord van de Belg. Na een dag onderzoek verklaarde de politie van Moskou aan het Russische persagentschap TASS dat de dood niet als een misdrijf wordt beschouwd. Er zouden geen sporen van geweld zijn geweest in het appartement. 

Het Belgische federaal parket opent na de berichten in de media zelf een onderzoek. In eerste instantie verzamelt het daarvoor informatie bij de Belgische verbindingsofficier van de federale politie in Moskou. 

Bruno Charles De Cooman.Beeld RV

Poetin

De familie van Bruno De Cooman is ervan overtuigd dat van zelfdoding geen sprake kan zijn. 

"Op klaarlichte dag, terwijl hij zijn chauffeur beneden laat wachten?", vraagt zijn moeder Marie-Madeleine Meunier. "Nee, volgens mij heeft iemand hem naar zijn appartement gelokt, want anders zou hij 's middags nooit naar huis gaan. Daar moet hij aangevallen zijn en uit het raam geduwd."

Ook zijn broers en zijn zus achten moord een mogelijkheid. Zijn zus had 's middags nog contact via e-mail. ""Alles gaat goed, veel werk", was het antwoord iets na 12 uur.

Zijn broer Pierre zag hem vorig weekend nog in zijn woning in Waterloo. "Hij was bekommerd, maar enkel over zijn werk. Hij werkt nog maar een jaar bij NLMK. Hij was ongerust over de samenwerking met de Russen en vooral over de prijsverhoging van Russisch staal." 

President Vladimir Poetin stelde onlangs een verhoging van de taksen op staal voor, en volgens Bloomberg zou de grootste verliezer daarvan NLMK zijn. "Heeft mijn broer daar een verkeerd woord over gezegd tegen Poetin-getrouwen? Of is hij in ongenade gevallen bij de top van het bedrijf?"

"Ik ben niet bang om het te zeggen: de Russen hebben mijn zoon vermoord", zegt de 85-jarige Marie-Madeleine Meunier. 

'Heeft mijn broer een verkeerd woord gezegd tegen Poetin-getrouwen?'
Broer Pierre De Cooman

Referentie in de staalsector

Bruno De Cooman heeft meer dan 400 wetenschappelijke publicaties en een tiental patenten achter zijn naam. Hij haalde een doctoraat aan de Amerikaanse Cornell University. Daarna werkte hij bij Philips aan de lasertechnologie die leidde tot de uitvinding van de cd en was hij tot 2005 professor aan de UGent. 

Hij stond mee aan de basis van het onderzoekscentrum OCAS, van het staalbedrijf ArcelorMittal. 

Na een echtscheiding trok De Cooman naar Zuid-Korea, waar hij aan de slag ging aan de universiteit en voor een staalfabrikant een onderzoekscentrum opende. Twaalf jaar bleef hij daar, waar hij hertrouwde met een Koreaanse. Vorige zomer ging hij aan de slag bij NLMK, als vicepresident onderzoek en ontwikkeling. 

In mei kwam De Cooman korte tijd in het ziekenhuis met een burn-out.

"Volgens zijn psychiater zijn er geen aanwijzingen dat hij aan zelfdoding dacht", zegt Pierre De Cooman. "Bruno moest nieuwe onderzoekscentra openen in België en Rusland. Dat bracht strubbelingen met zich mee in het bedrijf, en zijn werk was zijn passie." 

Vorig jaar werd De Cooman nog gehuldigd door de federatie van Amerikaanse staalbedrijven voor zijn bijdrage aan innovaties.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan telefonisch terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op zelfmoord1813.be.