Direct naar artikelinhoud
lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stuurt het M-decreet bij.Beeld BELGA

De lat in ons onderwijs werd bewust te laag gelegd, sp.a worstelt met haar migratiestandpunt, en Netflix naar de bioscoop. Dit is de lunchbreak van De Morgen.

In het nieuws

1. Onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) voert komend schooljaar enkele bijsturingen uit in de toepassing van het M-decreet. 

Dat er werk aan de winkel is in het onderwijs, blijkt ook uit onze nieuwe reeks, SOS onderwijs.  Daarin zegt OESO-onderwijstopman Dirk Van Damme dat scholen het signaal kregen om de lat niet te hoog te leggen.

Dirk Van DammeBeeld BELGA

2. Sp.a en migratie

Het pleidooi van Oostends burgemeester Johan Vande Lanotte voor een 'afhandelcentrum' voor transitmigranten schoot bij heel wat mensen binnen en buiten de partij in het verkeerde keelgat. "Er zijn heel veel progressieve mensen binnen de partij en deze flinkse uitspraken zijn voor hen een klap in het gezicht", schrijft Samira Atillah in een opiniestuk. 

Volgens commentator Koen Vidal is Vande Lanottes uitspraak ingegeven door de nakende gemeenteraadsverkiezingen.  Maar sp.a worstelt al langer met het migratiethema, schetsen Carl Devos en Mark Elchardus. 

Voormalig Europees president Herman Van Rompuy is de toon in het politieke debat intussen meer dan beu, en hoopt dat het populisme stilaan aan kracht inboet.

Johan Vande Lanotte, burgemeester van Oostende.Beeld Eric de Mildt

3. Antwerpen

In Antwerpen worden de politieke spanningen ook steeds beter voelbaar nu de verkiezingen met rasse schreden naderen. Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer vindt huidig burgemeester en N-VA-lijsttrekker Bart De Wever "emotioneel ongeschikt" om de stad te leiden.

4. Netflix op het witte doek

Binnenkort kunt u bepaalde Netflix-films ook in de bioscoop gaan bekijken. Een grote ommekeer in het beleid van de Amerikaanse streaminggigant, die zijn producties tot nu toe uitsluitend op het kleine scherm vertoonde, maar daar ook bakken kritiek voor kreeg. Wil Netflix – met het oog op de Oscars – vrede sluiten met de filmindustrie?

5. Lula uitgesloten van presidentsverkiezingen

In Brazilië is het doek gevallen voor oud-president Lula. Ondanks verwoede pogingen, en veel steun van zijn achterban, mag de 72-jarige Lula niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Zijn running mate Fernando Haddad, oud-burgemeester van Sao Paulo, wordt nu waarschijnlijk de presidentskandidaat van de Arbeiderspartij.

Lula eerder dit jaar, toen hij nog geloofde in een nieuwe kans als president.Beeld EPA

6. Vrouwelijke topsporters en hun kledij

Voor de tweede keer deze week kwam een outfit van een tennisspeelster onder vuur te liggen. Na Serena Williams was nu de Française Alizé Cornet aan de beurt. Is de sporttak geobsedeerd door sets, deuce en rokjes, of is er meer aan de hand?

7. Lies Lefever

Lies Lefever was een van de charmantste cabaretières in ons land, maar ook een van de meest gekwelde. Zeven maanden na haar dood spreken we met haar man Joost Andries over verlies, kwaadheid en onafscheidelijke liefde. "Liesje kon iedereen aan het lachen brengen, maar er was altijd… iets"

Joost AndriesBeeld Stefaan Temmerman

Aan de koffiemachine

1. De nieuwe mannelijkheid

Mannen die zich schminken, hun wenkbrauwen te lijf gaan met een pincet of lingerie dragen: volgens staats­secretaris Theo Francken (N-VA) draait de wereld door. Vijf heren die hun mannelijkheid wat diverser inkleuren, bieden tegenwind.

Aan de koffiemachine
Beeld Wouter Van Vooren

2. Millennials zonder ironie

Ah, de millennial. Die eet zeewierpasta waar de hashtags van afdruipen en komt om te lachen thuis van Pukkelpop met een T-shirt van Willy Sommers. En dat terwijl de wereld in brand staat, meneer! Wel, dat ziet u helemaal verkeerd, betoogt Katrin Swartenbroux. Jongeren schudden ironie en onverschilligheid juist massaal van zich af. 

Willy Sommers op Pukkelpop.Beeld rv