Direct naar artikelinhoud
Gesloten asielcentrum

Servisch gezin in "mensonwaardige situatie" in gesloten asielcentrum: Sp.a eist transparantie van Francken

Kamerlid Monica De Coninck (Sp.a)Beeld BELGA

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen vraagt dat "ons land zo snel mogelijk een eind maakt aan de totaal mensonwaardige situatie" waarin een Servische moeder met haar vier kinderen verkeert. Sp.a eist transparantie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Het gezin is het eerste uitgeprocedeerde gezin met kinderen sinds tien jaar dat werd opgesloten in een asielcentrum. Het is uitgeprocedeerd en verblijft sinds 2013 illegaal in ons land. De Serviërs werden al twee keer in een open gezinswoning ondergebracht in afwachting van hun repatriëring, maar daar namen ze telkens de benen.

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen bezocht donderdag het gesloten asielcentrum 127bis in het Vlaams-Brabantse Steenokkerzeel en keerde verontwaardigd van zijn bezoek terug. Volgens Vanobbergen ondervinden de kinderen, die tussen de één en zes jaar oud zijn, enorme psychologische problemen. 

“Ze zijn bang voor hun toekomst, nu ze naar een land worden gestuurd waar ze niets of niemand kennen, zelfs de taal niet spreken. Ze vinden het ook moeilijk dat ze – wegens hun opsluiting – geen contact kunnen hebben met andere kinderen of familieleden. Het oudste meisje, 6 jaar, wordt geplaagd door doodsangsten, onder meer door de arrestatie door de politie", aldus Vanobbergen in Het Nieuwsblad

Kinderrechtencommissaris Bruno VanobbergenBeeld BELGA

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ontkent dat er “grote problemen waren met het gezin”. 

Verblijfsduur

Daarnaast stelt Vanobbergen ook grote vraagtekens bij de duur van hun verblijf. De moeder en haar vier kinderen zitten al langer dan twee weken opgesloten in het centrum terwijl de maximumtermijn twee weken bedraagt. Een grondig onderzoek dat een voorwaarde vormt voor een eventuele verlenging ligt volgens hem niet voor. 

Vanobbergen vraagt de regering dan ook met aandrang om “zo snel mogelijk een einde te maken aan deze mensonwaardige situatie”.

Speeltuin in het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel.Beeld BELGA

De Sp.a-Kamerfractie eist "volledige transparantie" van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), onder meer over de verplichte evaluatie die nodig is om de opsluitingstermijn te verlengen.

Kamerlid Monica De Coninck (Sp.a) wil Francken dan ook volgende week aan de tand voelen in het parlement. "Het moet altijd de ambitie zijn om de opsluiting zo kort mogelijk te houden", zegt ze. "Het uitwijzingsdossier moet klaar zijn op het moment dat men een gezin opsluit. Of begint deze regering pas met de organisatie van de terugkeer van het gezin als het opgesloten is? Dat zou onverantwoord en onmenselijk zijn zeker ten aanzien van de kinderen."

Het is nog niet duidelijk wanneer de vrouw en haar kinderen uitgewezen kunnen worden. Op 22 augustus verwierp de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen het verzoek van het gezin tot schorsing van de uitwijzing, maar een nieuwe asielaanvraag zorgde voor nieuw uitstel van de uitwijzing. In de zaak lopen drie verschillende procedures, waaronder een bij de Raad van State.

Een van de slaapkamers van het gesloten asielcentrum.Beeld Photo News

Kinderrechtencommissaris Vanobbergen hekelt op Twitter na zijn bezoek aan het gezin dat de opsluitingstermijn overschreden is, dat er een oppervlakkige inschatting is van de impact op de kinderen en dat er geen garantie is dat de veiligheid van de kinderen bij terugkeer verzekerd is.

Vanobbergen geeft ook aan dat het om Roma-kinderen gaat, en dat "nogal wat rapporten duidelijk aangeven dat deze kinderen in Servië geconfronteerd worden met racisme, discriminatie en uitsluiting". "Ik begrijp dat gezinnen kunnen teruggestuurd worden, maar ik vraag daarbij wel garanties voor de kinderen. Voor, tijdens en na het terugkeerproces. Deze garanties zijn er nu veel te weinig", klinkt het in een andere tweet. 

Protest

In Brussel werd op 15 augustus fel geprotesteerd tegen de opsluiting van het gezin. Verschillende organisaties, waaronder Amnesty International, zijn de mening toegedaan dat men kinderen onder geen beding opsluit.